Indtryk fra statusseminar 2018

Fredag den 20. januar 2018 holdt vi vort tredje årlige statusseminar om tendenser i tidens børnelitteratur og et tilbageblik på året, der gik; denne gang året 2017.

Arrangementet var på Biblioteket på Rentemestervej i København.

Program, litteraturlister og deltagerliste kan læses her. Slides kan hentes nedenfor under billederne af de enkelte oplægsholdere i det omfang, oplægsholderen har frigivet dem til deling.

Efter fotokavalkaden kan man kommentere på årets statusseminar og give ønsker til næste års program og dele ideer til, hvordan vi får udlevet vores drøm om at holde statusseminar flere steder i landet.

Ayoe Quist Henkel, lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg VIA UC og ph.d i børnelitteratur: Om børne- og ungdomslitteraturens æstetiske udvikling i et digitaliseret og medialiseret tekstlandskab.

Ayoe Quist Henkels slides kan hentes her som power points.

Jens Raahauge, medlem af komiteen for Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris: Om årets nordiske børne- og ungdomsbøger.

Jens Raahauges slides kan hentes her som power points.

Caroline Sehested, leder for Afdeling Læring, Helsingør Kommunes Biblioteker: Om årets billedbøger.

Caroline Sehesteds slides kan hentes her som pdf.

Anne-Mette Hermansen, konsulent for de pædagogiske læringscentre: Om årets Læse Let-bøger.

Anne-Mette Hermansens slides kan hentes her som pdf.

Frokostpausen var lavet ekstra lang, for at deltagerne kunne netværke og møde oplægsholderne med bedre mulighed for at stille individuelle spørgsmål. Samtidig gav det mulighed for at deltage i ferniseringen af Into the Wind, som er en udstilling af nordiske børnebogsillustrationer.  Tine Gardsdal fra Biblioteket på Rentemestervej i København bød velkommen.

Derefter fortalte Ulrike Nickel fra Kulturkind Berlin om udstillingen og gik med interesserede deltager rundt og svarede på spørgsmål.

Felix Paulsen, ph.d-studerende: Om årets grafic novels og tegneserier.

Kontakt gerne Felix, hvis du ønsker at vide mere: felixkpaulsen@cc.au.dk eller arbejdshjemmeside.

Lise Jæger (tidligere medlem af bestyrelsen) gik på talerstolen og fortalte om masteruddannelsen i børns litteratur og medier, (tidligere masteruddannelsen i børnelitteratur) og om, hvordan det er at være studerende.

 

Peter Bay Alexandersen, illustrator og Kim Leine, forfatter: Om samarbejdet om Skovpigen Skærv. Interviewer: Eline Mørch Jensen, redaktør, cand.mag og master i børnelitteratur.
På statusseminaret var der rig mulighed for at tale med både de øvrige deltagere og med oplægsholderne. Her benytter Stine Josefine Dige (modtager af Klods Hans-prisen 2015) lejligheden til at få signeret Skovpigen Skærv af Peter Bay Alexandersen og Kim Leine.

Elisabeth Gjerluff Nielsen, sanger, musiker, forfatter m.m.m.: Om sine børnelitterære forbilleder plus sange og historier fra sit personlige bagkatalog.

Elisabeth fik deltagerne op af stolene, helt bogstaveligt. De fik en dans til en eksklusiv koncert med smagsprøver fra det store bagkatalog. Her får dagens konferencier, Eline Mørch-Jensen, en svingom med Elisabeth.

Efter den allersidste dans takkede Eline af, og vi kunne trætte og mætte gå hjem.

Der blev flittigt taget noter i løbet af dagen. I år lykkedes det desværre ikke at få lavet optagelser af arrangementet, men der kommer en artikel om statusseminaret i det kommende nummer af Klods Hans.

 

Følg med her på siden www.ibby.dk eller på vores facebookside, så du modtager nyheder om det næste statusseminar, som i skrivende stund (januar 2018) tænkes afholdt i januar 2019.

Med disse ord siger Selskabet for Børnelitteratur tak til oplægsholdere, deltagere, teknikkere, samarbejdspartnere og alle andre, som har været med til at få statusseminaret til at blive virkelighed. Uden jer var det ikke blevet til noget.

Dette indlæg blev udgivet i Arrangementer. Bogmærk permalinket.

3 svar til Indtryk fra statusseminar 2018

 1. Det var et super godt og meget relevant arrangement med en høj faglighed. Tak for at arrangere det 🙂
  Jeg synes programmet havde en rigtig god spændvidde og især oplæggene om anderledes børne og ungdomslitteratur (Om børne- og ungdomslitteraturens æstetiske udvikling i et digitaliseret og medialiseret tekstlandskab) og tegneserier af Felix Paulsen synes jeg var rigtig spændende. Gerne mere af den slags. Mange børnebibliotekarer er ikke så velbevandrede i tegneserier og digitale medier, så det kan jeg sagtens se være relevant igen.
  Jeg fik også rigtig meget inspiration til billedbøger jeg har misset eller set og glemt igen af Caroline Sehested. De er reserveret på biblioteket 😉

 2. Naja skriver:

  En rigtig fin dag og flere gode programpunkter. Især Jens Raahauges inspirerende oplæg om litteratur fra de andre nordiske lande og Felix Paulsens oplæg om tegneserier. Personligt syntes jeg Ayoe Quists oplæg var overflødigt – det var ikke ny viden og hun brugte meget tid på titler der i forvejen har været meget omtalt. Oplægget om letlæsningsbøger var også vinklet lidt skævt – alt for meget tid på at tale om de enkelte titler i stedet for at ridse tendenser op og måske fortælle mere om udvælgelse, kriterier, læsbarhed og den slags. De fleste i salen følger godt med i deres daglige virke og har ikke brug for resuméer, håber I forstår hvad jeg mener. Caroline Sehested var (og er altid) god til at tegne nogle linjer og dele de mange bøger i temaer osv. Det var inspirerende. Men en fin dag og godt med tid til netværk i den lange pause.

 3. Dorte Schou skriver:

  Spændende oplæg, fint med både trends og udvalgte eksempler.
  Hits for mig var: Børne- ungelitteraturen i vores teknologiske tidsalder og tegneserier/graphic novels. Også et godt indblik i hvad det vil sige at vurdere og premiere nordisk litteratur.
  Kim Leine/Peter Bay Alexandersen og Elisabeth havde for lidt at sige, synes jeg. Og vidste for lidt om, hvad der rører sig i feltet. Jeg ville gerne næste gang møde forfattere eller illustratorer, der havde lidt mere erfaring med at skrive for børn og unge.
  Tak for arrangementet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.